Kotač Društvenih Mreža

Web prisutnost poduzeća (osim u rijetkim slučajevima) već je dugi niz godina nužna komponenta poslovnog uspjeha. Sama prisutnost nije dovoljna, jer je tržište dinamično i potražuje konstantan, kvalitetan i cilju usmjeren sadržaj.  Prisutnost na webu u samo jednom “obliku” također nije dovoljna, pa danas svaki poslovni subjekt ima, u najmamju ruku, vlastitu web stranicu i facebook page. Često to nije sve, već se najčešće radi o jednoj ili više web stranica i nekoliko povezanih stranica na društvenim mrežama. Postavlja se pitanje kako upravljati svim tim sadržajima.

Kotač web sadržaja!

“Umrežavanje” web sadržaja vašeg poduzeća, ključan je faktor za uspjeh na internetu.
MDM-ov “kotač” društvenih mreža jedan je od najčešćih modela “prisutnosti” poduzeća na internetu.  Cilj kotača  je vizualizacija webprisutnosti poduzeća u cilju jednostavnijeg upravljanja sadržajima. Ilustracija izgleda ovako…

kotač web sadržaja
*napomena: ovisno o prirodi poduzeća, u središtu se može nalaziti i određena društvena mreža/neka druga forma on-line prisutnosti. Također na “periferiji” kotača može se nalaziti sama web stranica ili neka druga forma on-line prisutnosti

 

U primjeru na slici web stranica poduzeća je u središtu, kao svojevrsno odredište svih web sadržaja, ali istovremeno i polazište prema ostalim web sadržajima (ovisno o tipu interakcije).

  • Kako bi primjer bio opipljiviji, recimo da se radi o travel blogu koji svoje članke prvo plasira na web stranicu odnosno blog. Na samoj web stranici nalaze se linkovi  na društvene mreže poduzeća

Društvene mreže koriste se (među ostalim) kao komunikacijski kanal usmjeren prema određenim segmentima potrošača. U slikovitom smislu, one su “krakovi” koji šire internetski obuhvat i privlače potrošače ka središtu (u ovom slučaju web stranici, na kojoj se najčešće vrši neka konverzija- npr. narudžba proizvoda/usluge).

  • u slučaju navedenog travel bloga on ima:
    • instagram: npr. plasiraju se slike i videozapisi s putovanja usmjereni mlađim skupinama,  u opisu instagram page-a stoji link na web stranicu
    • youtube: npr. duži videozapisi plasiraju se na youtube, te se najpopularniji objavljuju na web stranicu (kao <iframe>)
    • facebook: npr. facebook primarno služi kao platforma za “promoviranje” članaka s web stranice, svaki se link plasira na vlastitu facebook stranicu i dijeli u određene interesne grupe. Povremeno se na facebook objavljuju slike s instagrama ili youtube videozapisi.

Ključan aspekt “kotača web sadržaja je rotiranje sadržaja na periferiji. Jednostavnije rečeno u određenim fazama procesa određene forme web prisutnosti imaju viši prioritet i dolaze na vrh kotača.

  • npr. mjesec dana traje facebook kampanja u cilju privlačenja prometa na web stranicu. U tom slučaju facebook je prioritet na periferiji. Osnovni sadržaji i dalje se plasiraju na web stranicu i dijele na facebooku,a ostale društvene mreže služe ka potpora facebook kampanji. Primjerice, u instagram postovima usmjerava se korisnike na web link (link in the bio @) i slično.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *