Koliko volite svoj mobitel?

Mobile Lover

Koliko često ispuštate mobilni uređaj iz ruke? Možete li uopće zamisliti život bez mobitela, naprimjer, na 3 dana? Dakle, ne trebamo previše objašnjavati naslov ovog članka… Opće je poznato da je život bez mobilnog uređaja danas praktički ne-zamisliv. Jeste li znali da na globalnoj razini velika većina usera pristupa facebooku putem mobilnih uređaja… Govorimo o gotovo 3/4, što pokazuje i slika ispod (zanimljivo je da 68% bira android).

facebook mobilni

Mobiteli su postali alat kojeg koristimo svakodnevno za traženje informacija, zabavu, učenje… Logično je zbog toga zaključiti kako i u ulozi potrošača biramo mobilne uređaje kao prvu opciju. U velikom broju slučajeva ovo je točno. Brzina mobilnog uređaja, dostupnost u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, te pogodnost za sam proces kupnje (i faza koje joj prethode, te koje je slijede) logični su “trigeri” za uzimanje mobilnog uređaja.

Ali, kako već odavno znamo, čovjek nije isključivo racionalno biće.  Sukladno tome, nekad ćemo koristiti mobitel prije laptopa (ili nekog drugog uređaja), samo zato jer više volimo koristiti mobitel.

Kad kažem volimo, mislim doslovno VOLIMO. Jedan od arhetipova veze potrošača s mobilnim uređajem je upravo Ljubavnik (the LOVER). Dakle, dokazano je kako korisnici imaju intimniju i privrženiju vezu sa svojim mobilnim uređajem nego ijednim drugim uređajem.

Istraživanje provedeno u 2011 pitalo je potrošače kojeg bi se uređaja s ekranom (“screen device” dakle računalo, tablet, mobitel..) prvo odrekli. Samo 11% se odlučilo za mobitel (čak 55% za tablet). 

Na podsvjesnoj bazi, drugo istraživanje je pokazalo kako, na puštanje zvuka našeg mobinog uređaja mozak reagira aktivacijom istih centara koji se aktiviraju u prisutnosti voljene osobe. Prevedeno na Hrvatski, barem dio nas, doslovno voli svoje mobitele! Pitanje je u kolikoj mjeri ta privrženost korištenju mobilnog uređaja utječe na naše kupovne odluke?

Primjer: Mobitel pri kupnji namirnica

Uzmimo za primjer Kupnju namirnica. “Meet the screens” istraživanje bazralo se upravo na ovu kategoriju kupnje. Vjerovali ili ne kupnja namirnica visoko je emotivna kategorija. Uzmite ove primjere: Kupnja baš one čokolade koju vaši ukučani najviše vole, pribavljanje namirnica kako bi napravili savršenu večeru za voljenu osobu. Osim toga, veliku većinu pribavljanja namirnica na razini obitelji vrše majke. Evo kako se mobilni uređaj koristi prilikom kupnje namirnica. Sive i crvene kategorije na slici one su u kojima kupci koriste mobili uređaj “emocijama” inspirirani, odnosno, one one situacije kada prilikom kupnje namirnica koristite mobilni uređaj emotivno, a ne isključivo racionalno.

 

Zaključak je kako mobilni uređaj koristimo pri kupnji u većoj mjeri kada su emocije motivatori. Primjerice 44% ispitanika koristilo je mobitel za inspiraciju za kupovinu, te 40% kako bi se zabavilo tokom kupnje. 27% prosječnih potrošača (koji nisu skloni korištenju mobilnog uređaja pri kupnji), koristilo je mobilni uređaj kako bi pitali ukućane koje proizvode kupiti.

Zaključak je kako emocije utječu na izbor mobilnog uređaja za kupnju. Sa praktične strane, logično je očekivati kako će potrošači koristiti mobitel za kupnje koje se više baziraju na emocijama. Npr ako se radi o kupnji sportske opreme za omiljeni hobi, nove tech igračke, modnog dodatka ili samo novog para cipela.
Dakle, kad srce kaže kupi, uzimamo mobitel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *